Medlemsfordeler
Den største medlemsfordelen vil alltid være forkjøpsretten, men det jobbes også for å sikre gode medlemsfordeler i medlemskortet. For Nobl er det viktig at medlemmet også har fordeler i perioden hvor man ikke er beboer. Dette gir mindre avgang i medlemsmassen, og medlemmet beholder sin ansiennitet til senere behov.
Storbysamarbeidet sammen med USBL (Oslo), BATE (Stavanger), VESTBO og BOB (Bergen), TOBB (Trondheim) og BONORD (Tromsø), muliggjør et nasjonalt nedslagsfelt og felles kompetansedeling. Storbysamarbeidet medfører også at våre medlemmer får felles ansiennitet og forkjøpsrett i de store universitetsbyene i Norge og over 90.000 boliger.
Viktig økonomisk vekst
Den ordinære driften i 2022 viser nødvendig overskudd, og gir en solid plattform for videre vekst og utvikling av både en slagkraftig organisasjon og nye boligprosjekter – til beste for våre medlemmer og kunder.
Årets gode økonomiske resultat, og den utviklingen som har skjedd i driften, skjer ikke uten at det nedlegges en betydelig innsats. Det er fra styrets side grunn til å berømme det arbeidet som de ansatte har gjort for å utvikle organisasjonen videre det siste året.
Det er ikke mange år siden Nobl hadde svært dårlig likviditet, men en omfattende endringsprosess har snudd den negative utviklingen i riktig retning. Som et resultat av dette har Nobl nå opparbeidet seg helt nødvendig egenkapital for å kunne møte fremtidens krav til finansiering ved blant annet bygging av nye boliger. For i et stadig tøffere boligmarked, med høy konkurranse og økte priser, er det viktig at Nobl har kapitalen som kreves for å kunne satse på nye prosjekter til medlemmene våre, med den kvaliteten vi ønsker at Nobl skal stå for. Det finnes ingen eiere som tar ut overskuddet i Nobl, det skal føres tilbake til formålet; å skaffe medlemmene nye boliger og trygge deres boligverdier.
Organisasjon
Nobl-konsernet bestod av 41 ansatte ved utgangen av 2022. Noen har redusert arbeidstid og det har vært noe turnover i løpet av året, slik at antall årsverk i 2022 er 40,2 mot 39,9 i 2021. Det er kun morselskapet som har ansatte.
Konsernet består av seks selskap per 31.12.22. I tillegg er Nobl medeier i tre tilknyttede selskaper, der selskapet har eierskap sammen med andre utbyggere:
- Boligbyggelaget Nobl
- Reinsletta Boligsalg AS
- Trålveien Utvikling AS
- Gjerdhaugen Utvikling AS
- Helligberget Boligsalg AS
- Helligberget Utbygging AS
- Kvartal 3 Bodø AS (Nobl er majoritetseier med 60 prosent, Gunvald Johansen Eiendom 40 prosent)
- Ramsalt Boligsalg AS (Nobl eier 50 prosent, Christian Jakhelln AS 50 prosent)
- Rønvikveien Utvikling AS (Nobl eier 50 prosent, CN Eiendomsutvikling AS 50 prosent)
Styret i Nobl har som en del av risikovurderingen besluttet at nye prosjekter i størst mulig grad skal organiseres i egne selskap(er). For å holde best mulig kontakt mellom hovedstyret og de andre styrene, har hovedstyret valgt styreleder som sin representant i hvert av de tre styrene til døtrene samt i de tilknyttede selskaper. Som hovedprinsipp er direktør i Nobl styreleder i døtrene for å synliggjøre ansvar, samt få en kontinuitet i driften. I de selskapene hvor Nobl eier 50 prosent eller mer er direktør og styreleder i Nobl representert i styret.
Nobl har også nær tilknytning til og styrerepresentasjon i den selveiende stiftelsen Nobl Boligstiftelse. Formålet til boligstiftelsen er å skaffe utleieboliger til våre medlemmer. Ikke alle har mulighet eller ønske om å eie bolig og gjennom stiftelsen har våre medlemmer tilgang til nesten 100 utleieboliger. Stiftelsen bidrar også til at det stilles boliger til disposisjon for vanskeligstilte i Bodø kommune. Dette arbeidet gjøres i godt samarbeid med kommunen.
Nobl har instrukser og etisk regelverk for alle som er omfattet av organisasjonen, og styret mener at etterlevelsen av disse regelverkene har skjedd på en tilfredsstillende måte i 2022. Revisor rapporterer direkte til styret for å sikre at håndtering av habilitet og rollefordeling i administrasjonen er tilfredsstillende ivaretatt.
Det er tegnet forsikring for styrets medlemmer for deres mulige ansvar overfor foretaket og tredjeperson med en forsikringssum på 10 millioner kroner.